timer 3 minutes read

Brightlands Agrifood Fund verschaft groeikapitaal aan Kipster

Brightlands Agrifood Fund verschaft groeikapitaal aan Kipster

22 april 2021

Voor internationale doorbraak

De internationale belangstelling voor het Nederlandse Kipster is groot
Vanuit Amerika, Azië, Afrika en Australië reizen wetenschappers, beleidsmakers, journalisten en agrariërs af naar Venray om de revolutionaire boerderij in bedrijf te zien. Inmiddels zijn in de VS, Engeland, Frankrijk en Duitsland, en meer landen afspraken gemaakt om boerderijen te bouwen. Verder voert Kipster in tal van andere landen gesprekken om ook daar aan de slag te gaan. Het groeikapitaal van Brightlands Agrifood Fund biedt de armslag die nodig is voor deze internationale uitrol. Om de groei in goede banen te leiden, is de organisatie versterkt met onder meer Marc Voss als algemeen directeur en Bas Timmers als commercieel directeur.

Eerste klimaatneutrale ei ter wereld
Van voedselproducenten over de hele wereld wordt een duurzaamheidssprong verwacht. Het concept van Kipster lost die verwachting in voor de pluimveesector. Kipster produceert het eerste commerciële klimaatneutrale ei ter wereld. Daarnaast is de boerderij ontworpen rond de behoeftes en verlangens van de kip. De combinatie van lage impact op het milieu en hoog dierenwelzijn kent zijn gelijke momenteel niet.

Kringlopen sluiten
Kipster is in 2013 gestart vanuit de vraag hoe je de wereldbevolking op een eerlijke manier gezond kunt voeden. Het vinden van het antwoord op die vraag heeft ruim vier jaar geduurd. Wageningen University, dierenwelzijns- en milieuorganisaties hebben hieraan bijgedragen. De eerste boerderij van Kipster is eind 2017 geopend in Venray. De belangrijkste innovatie van Kipster is dat Kipster-kippen reststromen uit de levensmiddelenindustrie opwaarderen tot eieren en vlees. Hierdoor zijn de kippen niet alleen bronnen van dierlijk eiwit, maar ook verwerkers van organisch afval. Kipster is de enige commerciële pluimveehouder ter wereld die langs deze weg de kringloop sluit. Op die manier krijgt de veehouderij sector weer een natuurlijke rol in ons voedselproductiesysteem.

Ruud Zanders, Founder Kipster: “De investering van Brightlands Agrifood Fund geeft ons meer dan alleen de mogelijkheid om het Kipster-concept internationaal uit te rollen. Het is ook een erkenning van onze visie op hoe je de wereld duurzaam zou moeten voeden. Ik waardeer het lef van het Brightlands Agrifood Fund om te investeren in een bedrijf dat de veehouderij sector fundamenteel wil innoveren en begrijpt dat dit potentieel disruptief is.”

Kim de Boer, Fund manager Brightlands Agrifood Fund: Het Kipster-team snapt helemaal hoe je dierenwelzijn en klimaatneutraal produceren kunt combineren. Wij investeren omdat we vinden dat het Kipster-concept het verdient om wereldwijd te worden opgeschaald. Wij willen hen helpen om te groeien en om het bewustzijn bij de consument te vergroten over verantwoorde productie van dierlijke eiwitten.”

Over Brightlands Venture Partners Brightlands Venture Partners (BVP) is de fondsmanager van Brightlands Agrifood Fund en een zogenaamde ecosysteeminvesteerder. BVP ondersteunt innovatieve bedrijven die een fit hebben met het ecosysteem van de Brightlands-campussen. Haar filosofie is dat nabijheid ertoe doet en dat de portfoliobedrijven een hogere kans van succes en kortere time to market hebben door interactie met het Brightlands-ecosysteem en het netwerk van het fonds. Fondsen onder management zijn BVP fund IV (€ 45m), Brightlands Agrifood Fund (€ 20m), Chemelot Ventures (€ 40m) en Limburg Ventures (€ 15m).